Inca ceva

vineri, 2 iulie 2010

Cainele sau pisica ?!



Categoria CREIER - Prima lovitura naucitoare a cainelui - un creier de minimum 65 de grame fata de un maxim de 25 la pisica; totusi, fiecare organ este in functie de talia animalului, dar pisica, chiar si prin analiza comparativa, nu intrece cainele. Insa cursa se reechilibreaza, pisica avand in acest creier mic peste 300 de milioane de neuroni functionali, pe cand cainele are doar 160.


Categoria ATASAMENT - Se stie ca pisicile nu sunt atat de manifeste in dragostea lor fata de stapan, pe cand cainii, inca de la varste mici, aleg mai degraba compania unui om decat a unui alt caine si isi urmeaza toata viata stapanul, pentru ca va fi incurajat si protejat de prezenta sa, pe cand o felina va fi mai putin afectata de prezenta sau absenta stapanului. In mod clar, cainele este cel mai bun prieten al omului, in timp ce pisica va toarce de pe calorifer si il va privi impasibila.
Categoria POPULATIE - Se considera ca in acest moment exista in lume 204 milioane de pisici si 173 de milioane de caini. Iata ca pisicile riposteaza si revin la egalitate de puncte.
Categoria PUTERE DE INTELEGERE - Pe cat de grea, pe atat de interesanta este aceasta categorie - cainele se pare ca poate intelege pana la 200 de cuvinte, urmareste expresiile faciale ale omului si atribuie importanta anumitor gesturi ale stapanului. Si pisica intelege cuvinte si gesturi, dar, la testul final - si anume cum recupereaza fiecare dintre animale alimente dintr-un loc inaccesibil -, ei bine, pisica se va chinui la nesfarsit, pe cand cainele va cere ajutorul stapanului.

Categoria VOCALIZE - Se pare ca in decursul timpului cainele a dezvoltat un adevarat vocabular prin latrat, tocmai pentru a comunica cu omul. In schimb, pisica se pare ca poate emite sunete cu efect afectiv, avand aproximativ aceeasi frecventa ca si scancetele copilului. Incearca oare pisica sa ne topeasca sufletul?

Categoria DRESAJ
- Nici nu incape discutie ca doar cainii se preteaza acestui tip de antrenament.

Categoria UTILITATE - Greu de facut o departajare. Totusi, cainele poate vana, proteja, asista un om cu diferite deficiente, poate aduna turma de vite sau oi, gaseste oameni sub daramaturi etc. Pisicile sunt bune si ele daca avem soricei in casa sau suntem foarte stresati.

Si acum castigatorul - ei bine, raspunsul e simplu: fiecare dintre noi va considera ca animalutul de acasa este cel mai inteligent si mai frumos. Si chiar asa este!

Sursa: Revista Felicia

5 comentarii: